Macapulver

macapulverMacapulver är en typ av kosttillskott som utvinns från macaroten. Denna rot, som hör till släktet rotfrukter har använts i Sydamerika i flera tusentals år. I Peru var indianerna först med att använda roten och man använde den då främst som naturmedicin för att öka energinivåerna i kroppen, balanserna hormoner och stärka den psykiska hälsan och det mentala välmåendet.

Ökar prestationsförmågan

Macapulver innehåller enormt stora mängder antioxidanter, aminosyror, kolhydrater och mineralet. Däribland hittar vi zink, kalcium, magnesium, järn, vitamin B1, B2, B12, C-vitamin och E-vitamin. I jämförelse med ris så innehåller maca hela fem gånger mer protein än ris och fyra gånger mer fibrer än potatis! Macaroten i sig innehåller också gott om ämnen som gör att muskeluppbyggnaden och uthålligheten ökar, därför har macapulvret blivit omåttligt populärt bland högpresterande elitidrottare.

…och sexlusten

Maca kallas ibland för ”peruansk viagra”. Detta beror på att tillskottet ger en ökad sexlust och kan hjälpa till att bidra till ett bättre samliv. Macapulver kan intas av både män och kvinnor som upplever problem med lust i sina sexualliv. Roten har också getts till djur som haft svårt att bli dräktiga, främst får och kor har prövats, med en stärkt sexdrift som resultat.

Eftersom att maca består av olika glykosider så har denna rot en mycket stark inverkan på kroppens endokrina system. Det innebär att roten påverkar fertilitet, sexualitet, matsmältningen, nervsystemet, hjärnan och kroppens energinivåer. Macaroten är också adaptogen, den reglerar alltså kroppens obalanser när det behövs, vilket leder till ett stabiliserat fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Idag sälj maca som ett lusthöjande kosttillskott främst till människor, detta för att studier har visat att sexlusten hos både man och kvinna drastiskt förbättrats efter intag av macapulver. Gustavo Gonzales genomförde en studie år 2009, denna visade att lusten ökade med 180 % – 200 % inom 14 dagar, inte illa! Dessutom så fördubblades spermieproduktionen hos männen och även blodtrycket sänktes. För par som har svårigheter med att bli gravida kan maca med andra ord vara ett bra hjälpmedel. Maca sägs även minska risken för prostatacancer. Detta eftersom roten innehåller glukosinolater som har antiproliferativ samt har en anti-proapoptotisk inverkan på kroppen. Macas halt av glukosinolater är mycket hög i jämförelse med andra grödor.

Dämpar vid stress

Anti-depressiva effekter har också påvisats. Macaroten har en positiv inverkan på stress tack vare den antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Även trötthet och klimakteriebesvär sägs lindras vid intag av macapulver. Värmevallningarnas frekvens minskar och hormonnivåerna i kroppen balanseras. Maca kan också hjälpa till vid besvär av PMS och oregelbunden menstruation.

Ökar uthålligheten – och minskar sockersuget

Som nämnt har Maca blivit ett mycket populärt kosttillskott för elitidrottare och motionärer med höga ambitioner. Roten har goda egenskaper när det gäller träning, den verkar stärkande och ger ökad muskelmassa och uthållighet. Även energin påverkas positivt vilket vanligen har en främjande inverkan på motivationen, något som är vitalt för att lyckas med träningen.

Även förbränningen i kroppen ökar vid användning av macapulver. Kroppstemperatur höjs nämligen med hjälp av tillskottet, vilket ökar förbränningen av kalorier. Även blodsockret påverkas i positiv riktning! Sockersuget minskar och blodsockernivån blir jämn, allt detta på grund av glukosinolaterna. Detta gör också att risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar minskar drastiskt.

Maca kan tas i kombination med andra örter, för ökad effekt. Ginseng, tribulus, spirulina och ashwaganda är exempel på sådana örter. Dessa ger minskad stress, ökad muskelmassa, bra återhämtning, är allmänt stärkande för kroppen och ger energi

Med tanke på att maca innehåler mer än 55 olika näringsämnen och vitaminer, mineraler, lipider, kartenoider, polyfenoler, alkaloider och aminosyror vilka bidrar till ett ökat välmående så kan det vara en bra idé att använda detta kosttillskott, oavsett om du är man eller kvinna. Viktigt att veta är att om du är gravid eller ammar så bör du undvika maca.

Du hittar Macapulver i de flesta välsorterade hälsokostaffärer. En påse på omkring 200 g macapulver kostar runt 150 kronor. Har du svårigheter att hitta det du söker i butiken så finns det även på internet ett stort utbud av macapulver. Håll utkik efter ”raw maca” eller ekologisk sådan. Det är den allra finaste sorten.

Doseringen rekommenderas till 1-2 matskedar per dag och macapulvret bör intas tillsammans med vätska.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *